sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Viikonloppuratsastelut

Perjantaina minulla oli normaalisti tunti ja menin tallille kolmen aikoihin. Katsoin listaa, jossa luki, että menisin Rosulla. Sitä ennen poni olisi tunnilla, joten en pääsisi laittamaan sitä kuntoon, mutta saisin laittaa sen pois. Autoin neljän tunnille menevää ratsastajaa kentällä, hain hänelle jakkaran, roikuin ja säädin jalustimet. Menimme sitten pyörimään talliin, jossa emme tehneet paljoakaan.

Viiden tuntilaiset eivät tarvinneet apua, joten odottelimme vain omaa tuntiamme (Wanen hoitaja oli siis tulossa korvaamaan tunnilleni). Viideltä alkoi sataa aivan kaatamalla ja välissä tuli rakeitakin, joten ratsastajat olivat vain puolisen tuntia ratsastamassa. Tämä tarkoitti siis sitä, että saisimme laittaa hevoset kuntoon. Kymmentä vaille kuusi menin laittamaan Rosulle suitsia ja laitoin myös omat ratsastuskamani päälleni. Lähdimme sitten kentälle.

Koska menin ilman satulaa, vein Rosun kentän laidalle kaartoon ja otin tuolin ponin viereen. Nousin siitä selkään ja sähläsin siinä jotain yrittäessäni viedä tuolia takaisin paikalleen. Saatuani sen paikalleen, lähdin kävelemään alkukäyntejä, joiden jälkeen aloitimme ravailun. Teimme jokaiselle sivulle neljän askeleen käyntipätkät ja Rosu kuunteli todella hyvin, oli herkkä ja reagoi reippaasti apuihin. Poni oli muutenkin mukavan reipas, eikä temppuillut.

Vaihdoimme sitten käyntipätkät pysähdyksiin ja Rosu toimi todella hyvin, siirtyen pysähdyksestä nätisti suoraan raviin. Teimme tätä molempiin suuntiin ja kävelimme sitten ihan pari sekuntia. Jatkoimme seuraavaksi sellaisella laukkatehtävällä, jossa yhden sivun puolessa välissä nostettiin laukka ravista ja laukattiin seuraavan sivun puoleen väliin ympyrä. Laukkaa jatkettiin seuraavan sivun puoleen väliin, jossa siirryttiin raviin ja kulmassa sitten käyntiin. Käyntisivulla hevosta astetettiin sisälle.

Rosu nosti laukat todella nätisti ja pienistä avuista ja laukalla oli hyvä tempo (vaikka ehkäpä vähän liian nopea...?). Ensimmäisellä ja toisella kerralla ympyrästä tuli aikalailla munan muotoinen, koska en saanut ulkopohjetta läpi, mutta kun vaihdoin raipan ulkokäteen, ympyrästäkin tuli paremman muotoinen. Parissa laukannostossa tuli pientä kiemurtelua, mutta muuten meni todella hyvin, asetuskin onnistui.

Vaihdettiin sitten suuntaa, ja jatkoimme tätä samaa tehtävää toiseen suuntaan. Tähän suuntaan Rosulla oli vaikeampi nostaa laukkaa, joten valmistelin huolella ja asetin ponia jo reilusti ennen laukannostoa. Noston yhteydessä irrotin sisäpohkeen kyljestä, ja poni päätti tehdä ympyrän jo nyt. No, tulipahan oikea laukka ja kaksi ympyrää. Toisella kerralla tuli väärä laukka, mutta sain sen korjattua ympyrällä. Kolmannella kerralla ristilaukka, jonka sain korjattua vashta ympyrän jälkeen, mutta neljännellä kerralla tuli oikea laukka vain pienillä kiemurteluilla.

Kävelimme taas hetken aikaa ja jatkoimme sitten samalla asetus-taivutus kaavalla. Teimme jokaiseen kulmaan ns. "pääty-ympyrät", ja ympyröiden sisään pienempi voltti. Tarkoituksena oli tutkia hevosen asetuksen ja taipumisen voimistumista ja lieventymistä uran mukaan. Rosu taipui kivasti ja huomasin kyllä asetuksen ja taivutuksen muuttumisen, varsinkin nyt kun keskityin siihen kunnolla. Mietin nyt vaan, että missäköhän mun katse on seikkaillut tämän koko ajan?

Tämän jälkeen hidastimme käyntiin ja annoimme löysät ohjat loppukäyntejä varten. Kävelimme molempiin suuntiin, kunnes menimme kaartoon ja tulimme pois selästä. Vein Rosun talliin, otin suitset pois, harjasin hieman ja putsasin kaviot. Pesin kuolaimet (& hinkkailin niitä), jonka jälkeen paketoin suitset ja putsailin harjat. Sen jälkeen lähdin.

Lauantaina minulla oli siis korvaustunti kolmelta ja menin tallille kahden aikoihin. Vein laukkuni satulahuoneeseen ja menin katsomaan tuntilistaa. Hämmästyin nähdessäni Tytsyn nimen omani perässä. Lähdimme pian hakemaan hevosia, ja Wanen hoitaja & Rosun ratsastaja tulivat availemaan portteja minulle. Vein Tytsyn karsinaan ja menin vielä avaamaan portin Rosulle.

Vein sitten varusteet ja harjat talliin ja aloin harjailla Tytsyä Wanen hoitajan avustuksella. Kävin hepan läpi ensin kumisualla ja sitten pehmeällä harjalla, jonka jälkeen putsasin kaviot. Menimme vielä hetkeksi satulahuoneeseen odottelemaan ajan kulumista, ja noin varttia vaille lähdimme varustamaan Tytsyä. Säädin jotain satulavyön kanssa, mutta hetken kuluttua tajusin, miten se piti laittaa. Suitset menivät nopeasti ja ehdin myös venytellä lonkkankoukistajiani ennen tunnin alkua.

Kentällä nousin selkään ja säätelimme Wanen hoitajan kanssa jalustimia, jonka jälkeen lähdin kävelemään uralle. Tytsyn askel tuntui aika pitkältä verrattuna Rosuun, ja tamma oli kivan reipas. Keräiltyämme ohjat ratsastuksenopettaja tuli laittamaan sampparit ja lähdin sitten ravailemaan uralle. Teimme samaa ravi-käynti-ravi siirtymisjuttua, kuin eilenkin ja Tytsy oli todella kuuliainen ja reipas. Teimme myös pysähdyksiä ja Tytsy pysähtyi todella hyvin, vaikka ei aina meinannutkaan malttaa seisoa paikallaan.

Teimme tuota jonkin aikaa, kunnes annoimme pitkät ohjat puolivälikäyntejä varten. Puolivälikäyntien jälkeen jatkoimme samalla laukkatehtävällä, kuin perjantainakin. Pari ensimmäistä laukannostoa menivät vähän huonosti, mutta ympyrät sujuivat hyvin ja Tytsyllä oli todella ihana laukka. Raviin siirtymisissä hieman kesti, mutta heppa oli kuitenkin aina kulmassa käynnissä. Asetuksissa Tytsy meinasi tarjota väistöjä ja ne menivät muutenkin vähän huonosti, koska tamma ei olisi malttanut oikein keskittyä niihin.

Pian aloimme asettaa ulospäin käyntipätkällä ja ei kyllä mennyt hirveän hyvin. Taas meinasi tulla väistöjä tai jotain muuta kuin asetusta, jos sain sitä edes asettumaan. Vaihdoimme suuntaa ja laukoissa Tytsy oli taas todella reipas, mutta kuitenkin hallinnassa. Asetukset menivät sisään ja ulospäin aika huonosti, koska itsekin olin jo siinä vaiheessa aika väsynyt. Parit hyvät laukat tuli ja pari ihan onnistunutta asetustakin.

Sen jälkeen jatkoimme ympyrävolttitehtävällä ja Tytsy taipui hyvin. Tällaisesta kouluratsastuksesta tykkään; taivuttelua, toistoja, asettamista. Ihanaa. Molempiin suuntiin ympyrät ja voltit sujuivat hyvin ja ensimmäisessä suunnassa menimme ilman jalustimia. Sen jälkeen oli itsenäinen loppuverryttely, jossa tein pääasiassa ympyröitä ja taivuttelin Tytsyä molempiin suuntiin. Loppukäynnit, jonka jälkeen tulin pois selästä. Roikuin seuraavalle ratsastajalle ja lähdin pian kotiin.

Kuvia tästä tunnista on tulossa jossain vaiheessa. Nyt olemme mökillä, mukanani Vinur ja Dalmesch. Tarkoituksena olisi totuttaa Dalmesch ratsastajaan ja vähän virkistellä Vinurin hyppytaitoja, jos sillä niitä enää on. Tein myös eilen Dalmeschille suitset, joissa on suora kuolain ja tutit. Alla kuva Vinurista ja Dalmeschista väliaikaisessa tallissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan asiallisesti ja ystävällisesti. Kohteliaisuus kunniaan! :)