tiistai 15. heinäkuuta 2014

Hikisiä laukanvaihtoja

Otsikon oikeaoppinen lukuohje: ajattele sana 'laukanvaihtoja' sanoina 'epätoivoisia yrityksiä tehdä laukanvaihtoja'.

Ratsastuksenopettajani ei olisi voinut laittaa sopivampaan aikaan viestiä. Olin tulossa kotiinpäin mökiltä ja tänään lähtisimme takaisin mökille ja opettaja tarjosi eiliselle koulu ja estetuntia. Minä menin sitten koulutuuppailijana koulutunnille, jossa pääsin sitten tekemään (lue yrittämään) ensimmäistä kertaa ns. kunnon laukanvaihtoja, kun ennen olen tehnyt vaan ravin kautta (niinhän sitä nytkin tuli suurimmaksi osaksi tehtyä).

Tulin tallille viiden aikoihin ja heitettyäni kamani satulahuoneeseen, menin katsomaan tuntilistaa. Petyin vähän nähdessäni, että menisin Wanesalla. Wanesa ei ole kuulunut suosikkeihini pitkään aikaan, ja olen mennyt sillä aika vähän, sen jälkeen kun putosin siltä. Putoamisessa ei sattunut pahemmin (siis ei luita murtunut tms.), enkä voi sanoa että pelkäisin Wanesaa, mutta en vaan pidä siitä. Menin sitten kentän laidalle odottamaan oman tuntini alkua.

Kun edellisen tunnin ratsastajat tulivat kaartoon, menin Wanen luo. Säädin jalustimia pidemmiksi, nousin selkään ja pidensin jalustimia vielä lisää. Lähdin sitten kävelemään uralle ja alkukäyntien jälkeen keräsimme ohjat käteen. Aloitimme parilla pysähdyksellä, josta sitten nostimme kevyttä ravia. Wanesa tuntui mukavan reippaalta ja kuuliaiselta ja taipui hyvin volteilla.

Istuimme aika pian alas harjoitusraviin ja vaihdoimme suuntaa. Wanesan harjoitusravi oli aika pomputtavaa, mutta opin vähän ajan päästä istumaan siinä. Vähän tuli välillä erimielisyyttä siitä, minkäkokoinen voltti tehdään, mutta muuten Wanesa oli todella mukava. Jatkoimme volttien pyörittelyä tähänkin suuntaan harjoitusravissa jonkun aikaa ja samalla ratsastuksenopettaja kertoi laukanvaihtojen avut. Tai muille varmaan kertasi, koska olin itseäni paremmassa ryhmässä.

Nostimme sitten laukkaa ja aloimme tehdä vaihtoja koko-rata-leikkaa lävistäjän kautta. Ensimmäiset yritykset olivat aika epäonnistuneita, koska en pidättänyt tarpeeksi tulevasta ulko-ohjasta, enkä saanut muutenkaan puolipidätettä läpi. Sitten aloin jo löytää oikeaa tapaa ja vaihdot tulivat useimmiten parin raviaskeleen kautta. Yhden kerran poni vaihtoi ristilaukalle ja yhden kerran vaihto tuli vain yhden raviaskeleen kautta. Tätä jälkimmäistä pidän tunnin onnistuneimpana vaihtona.

Ravailimme sitten jonkin aikaa, tehden pysähdyksiä ravista. Ensimmäisillä kerroilla jarrut olivat vähän hukassa, mutta seuraavaksi valmistelin pysähdyksen paremmin, jolloin ponikin pysähtyi hyvin. Parilla ensimmäisellä kerralla Wanesa oli liikkeellelähdössä aika tahmea ja jouduin vähän avittamaan raipalla, mutta loppua kohden pysähdykset paranivat todella paljon.

Kävelimme jonkin aikaa puolivälikäyntejä ja pääsin myös juomaan, oi ihanaa! Olin jo aivan läpimärkä hiestä ja aloittaessamme ravailun uudestaan, olin aika väsynyt. Nostimme pian taas laukkaa ja jatkoimme laukanvaihtoja, mutta tällä kertaa täyskaartojen kautta. Kaikki vaihdot tulivat taas raviaskelten kautta, mutta raviaskelten määrä oli pienentynyt. Muutamaan otteeseen Wanesa ei oikein halunnut kääntyä, ja kääntymistaistelu pilasi vaihdon.

Kävelimme sitten ympyrälle ja jokainen teki yksitellen seuraavanlaisen tehtävän. Nostimme laukan ja laukkasimme ns. tyhjälle sivulle, josta tehtiin kulman jälkeen tai lyhyen sivun puolessavälissä täyskaarto ja laukanvaihto. Minulla taas meni miten meni, mutta eihän ensimmäisellä kerralla voi heti olla mestari. Teimme vielä joitain vaihtoja lävistäjän kautta ennen loppuraveja, mutta koska hevonen ja ratsastaja alkoivat molemmat väsyä, vaihdoista ei enää meinannut tulla mitään.

Loppuraveissa ravailin isoja ympyröitä ja sain Wanesan toimimaan löysemmälläkin ohjalla ihan mukavasti. Pian saimme käskyn siirtää hevoset istunnalla käyntiin, ja minulla menikin vajaa kierros tähän, koska Wanesa halusi vain ravata. Loppukäynnit menimme maastoon, jonka jälkeen riisuin Wanesalta varusteet ja vein ponin tarhaan. Hinkkailin kuolaimia taas oman aikani, jonka jälkeen lähdin kotiin.

Seuraavaa postausta tulossa luultavasti sitten mökiltä, jossa olen myös menossa ratsastamaan torstaina.

2 kommenttia:

  1. Moi! Pystyn hyvin samaistumaan siihen, kun mikään ei meinaa onnistua. Mutta hyvin kuullostaa menevän. Ja täytyy muistaa että jokainen päivä on erilainen, se mikä onnistui tänään ei välttämättä onnistukkaan huomenna. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitos paljon piristävästä ja iloisesta kommentista! Ihan asiaa kirjoitit ja täytyy vain ensi kerralla yrittää vielä enemmän. :)

      Poista

Kommentoithan asiallisesti ja ystävällisesti. Kohteliaisuus kunniaan! :)