lauantai 10. toukokuuta 2014

Heppa- ja käärmekuulumisia

Kuvatonta jälleen, koska en ole saanut tunneille kuvaajia. Perjantaina kaveri oli kyllä kameran kanssa mukana, mutta sade esti kuvaamisen...

Keskiviikko - hoitopäivä
Keskiviikkona menin tallille kolmen jälkeen. Sokerin ratsastaja pyysi minua auttamaan, joten otimme harjat ja lähdimme Sokerin karsinalle. Harjasimme hepan läpi suilla, jonka jälkeen ratsastaja otti pölyharjan ja minä kovan. Harjailin jalkoja ja sen jälkeen otimme kaviokoukun. Ratsastaja otti etukaviot ja minä takakaviot. Sitten laitoimme suojat, ja yksi hoitajista oli jo tuonut varusteet. Nostin satulan selkään ja ratsastaja laittoi vyön, jonka jälkeen hän laittoi suitset minun pidellessä Sokerin päätä. Remmit kiinni, ratsastaja laittoi kypärän ja lähdimme sitten kentälle.

Talutin Sokerin rampille ja laskettuamme jalustimet, ratsastaja nousi selkään. Kiristimme siinä vyön ja koska jalustimet olivat sopivan mittaiset, ratsastaja lähti kentälle ja me (siis Wanen hoitaja & minä) menimme satulahuoneeseen. Vaihdoimme Tytsyn satulaan turvajalustimet ja saimme käskyn tehdä uusille hepoille harjakorit. Lajittelimme siinä harjoja värin mukaan ja hepat saivat vaaleanpunaisia, vihreitä, sinisiä ja punaisia harjoja. Kun Wanen hoitajan tunti alkoi, menin katsomaan tuntia. Katselin melkein koko tunnin ja tunnin loputtua menin auttamaan, korjaan häiritsemään Wanen hoitajaa joka nosti jalustimet ylös. Kun toinenkin ratsastaja oli saanut nostettua jalustimet, menin avaamaan porttia.

Hoidimme Pönän pois ja menimme satulahuoneeseen. Putsasin Topiaksen harjat (sen kyllä tein jo aikaisemmin, mutta mainitaan nyt tässä) ja jäimme istuskelemaan sattariin. About tunnin päästä meitä pyydettiin tulemaan tekemään iltatallia. Laitoimme tuntitalliin heinät ja minä järkevänä ihmisenä laitoin saman verran heinää suokille ja shettikselle. Sain sitten kyllä vielä käskyn laittaa puolet shetun heinistä suokille. Järjen käyttö on sallittua! Veimme sitten ruuat kahdelle yksärille pihattoon, jonka jälkeen veimme tarhoihin vesiä. Lähdin kellon tullessa varttia yli kahdeksan.

Torstai - kaverin ratsastusta kuvaamassa + hypokuulumisia
Koulusta tultuani ruokin käärmeet. Sulatin hiiret ja laitoin yhden ruokintaboksiin. Hypo oli putkessa kerällä ja Mato oli tunkenut samasta putkesta kerran läpi! Siinä sitten irroittelin niitä hetken ja sain Hypon ensimmäiseksi irti. Hypo pääsi ruokintaboxiin, mutta ruoka ei maistunut. Haisteli kyllä hiirtä, mutta ei syönyt. Heiluttelin hiirtä, eikä mitään reaktiota. Sitten Hypomato pääsi takaisin terraan ja Mato söi mielellään hiiren. Sitten minun piti jo lähteä kaverilleni, ja äiti yritti vielä kerran saada Hypoa syömään.

Lähdin siis kuvaamaan kaverini tuntia. Tulimme tallille (eri tallille, kuin missä minä käyn) ja kävimme katsomassa tuntilistaa. Juuri koulussa kaverini oli valittanut, että tietenkin nyt kun joku on kuvaamassa saan tietenkin BB:n. Mikähän hevonen oli listassa? Ennustukset osuivat kohdalleen ja kaverini meni harjaamaan ponia. Minäkin sain harjailla ja otin kumisualla, sekä kovalla harjalla. Putsasin myös kaviot. Sitten jäimme odottelemaan, että kello tulisi sen verran, että voisimme laittaa varusteet. Kaverini nosti satulan selkään, laittoi vyön, sekä suitset. Olin taas todella ärsyttävä ja siirsin hänen kypäränsä mahdollisimman kauas, mutta annoin sen kyllä hänelle sitten.

Hevoset lähtivät maneesiin ja menin kameran kanssa katsomoon. Kuvailin alkutunnista, mutta laukkojen alkaessa sormeni olivat niin jäässä, etten enää viitsinyt kuvata. Tunnin jälkeen hän talutti hepan ulos maneesista ja sain kuulla, kuinka surkeasti tunti oli mennyt. Yritin sanoa, että hyvin se meni, mutta kaveriani ei kiinnostanut mielipiteeni (eihän sitä koskaan, ketään ei kiinnosta, nyyh. vitsi, vitsi). Hän otti varusteet pois ja vein satulan paikalleen. Harjasin sitten suojat ja vein ne omalle paikalleen, jonka jälkeen lähdimme syömään. Näytin videoita ja kuvia joita olin ottanut ja sain kuulla, kuinka huono istunta hänellä oli. Voi, miksi ihmiset eivät osaa arvostaa itseään? Hyvä minun on sanoa...

Seisoskelimme tallissa, pyörimme ympäriinsä ja toteutin piikkisuanputsauspakkomiellettäni. Kävimme ponipihatossa pyörimässä ja veimme jotkut sangon paikoilleen. Puhdistimme sitten kaverini hoitohevosen juoma- ja ruokakupit, sekä suolakiven. Siinä samalla tuli kyllä tehtyä kaikkea väärin (minun siis), koska meinasin unohtaa asioita. Kävimme vielä juottamassa erään hevosen ja lähdimme sitten kotiin.

Perjantai - ratsastustunti
Menimme kaverini kanssa tallille puoli neljän jälkeen. Kyseessä on siis sama kaveri, jonka tuntia olin torstaina kuvaamassa. Veimme kamat satulahuoneeseen ja menimme katsomaan listaa. Minun kohdalleni oli laitettu Wanesa/Roze, ja päätin mennä Rozella. Olin mennyt Rozella aikaisemmin vain yhden kerran, mutta siitä on jäänyt oikein hyvä muistikuva. Pian lähdimme hakemaan Rosua tarhasta ja otettuani sähköt pois kaverini tuli availemaan porttia ja minä otin Rosun. Resua jouduimme aika paljon hätistelemään, koska se meinasi tulla ulos suoraan Rosun perässä. Kun saimme ponin ulos, kaverini laittoi portin kiinni ja minä kävin laittamassa sähköt.

Veimme Rosun karsinaan ja lähdimme hakemaan Pönän harjoja, kun meitä pyydettiin harjaamaan Pönää. Aloitin kumisualla ja kaverini tuli perässä pölärillä. Otin sitten kovan harjan ja harjasin jalat, jonka jälkeen harjasin pään. Sitten neljän tuntilaiset tulivat ja menin auttamaan Rosun ratsastajaa. Harjasimme  ponin nopeasti, koska ratsastajat olivat hiukan myöhässä ja autoin häntä ottamaan kaviot. Autoin toiselta puolelta ratsastajan nostaessa satulan selkään, jonka jälkeen laitoimme vyön. Otimme sitten suitset ja laitoin ne ponin päähän. Ratsastaja mittasi jalustimet ja lähdimme kentälle, vaikka kello oli jo 20 yli. Menin avaamaan portin ja ratsastajien vietyä hevoset kaartoon punttasin Pönän ratsastajan selkään. Säädin jalustimet ja kiristin vähän vyötä.

Ennen kuin he olivat ehtineet uralle ratsastaja ei halunnutkaan enää ratsastaa ja tuli alas selästä (en nyt kerro tässä syytä). Ratsastuksenopettaja ei saanut suostuteltua tätä enää ratsaille, joten minun käskettiin hakea kypärä. Kävin satulahuoneesta hakemassa kypärän ja hanskat, sekä nappasin kentän laidalta raipan. Säädettyämme jalustimet, kaverini roikkui ja minä nousin selkään. Kiristimme vielä vyötä ja lähdin kävelemään uralle. Pönä oli tavalliseen tapaansa laiska, mutta alkukäyntien aikana sain sen liikkumaan ihan ookoosti.

Keräsimme ohjat ja aloimme mennä pitkät sivut ravia ja lyhyet käyntiä. Sain tehdä vähän oman mieleni mukaan ja pääsin ravailin ympyröitä ja voltteja, sekä tein pysähdyksiä käyntipätkillä. Yhdessä vaiheessa ratsastuksenopettaja otti minut pariksi sekunniksi keskiympyrälle ja antoi pari vinkkiä. Pönä alkoi liikkua paremmin ja reippaammin. Se reagoi pohkeeseen nopeammin, mutta pysähdyksestä käyntiin siirtymisessä Pönä oli vähän tahmea. Vaihdoin suuntaa ja tein samoja juttuja toiseen suuntaan. Sitten jäin hetkeksi ympyrälle ja kun Pönä tuntui hyvältä, siirryin käyntiin. Pysyin vielä ympyrällä hetken, mutta pian annoin sillä löysät ohjat ja kävelin loppukäynnit.

Menimme kaartoon ja tulin alas selästä. Punttasin seuraavan ratsastajan Pönän selkään ja säädin jalustimia. Lähdimme sitten satulahuoneeseen ja söimme eväitä. Kävimme katsomassa, onko Roze vielä ulkona ja lähdimme sitten hakemaan sitä. Dimkaa oltiin juuri hakemassa, joten pujahdin vain tarhaan, jossa Roze tuli ensimmäisenä vastaan. Napsautin narun kiinni riimuun ja talutin Rozen portille. Resu meinasi taas tulla perässä ja vaikka molemmat hätistelimme sitä, poni ei lähtenyt pois. Teimme sitten niin, että menin ensin Rozen kanssa ulos ja kaverini otti Dimkan portilta, jolloin Resu ei päässyt ulos.

Talutin Rozen sen karsinaan ja hain harjat, joilla aloitin harjaamisen. Ensiksi kumisualla läpi, sitten pölyharjalla ja jalat kovalla. Harjasin sitten Rozen pään ja otin kaviot, jonka jälkeen menimme satulahuoneeseen odottelemaan. Varttia vaille kuusi otimme suitset (menin siis ilman satulaa) ja löhdimme karsinalle. Harjasin Rozen vielä kerran läpi pölyharjalla, jonka jälkeen otin riimun pois suitsien laittoa varten. Laitoin suitset, kiinnitin remmit ja laitoin omat varusteeni. Talutin sen jälkeen Rozen kentälle, jossa kaverini punttasi minut selkään.

Lähdin kävelemään alkukäyntejä. Meitä oli vain kolme ja koko kenttä käytössä. Ihanaa! Keräilimme pian ohjia ja aloitimme loivaa kiemuraa, jonka keskeltä tehtiin voltti uran suuntaan. Nostimme pian ravin ja teimme tätä harjoitusta ravissa. Loiva kiemura tehtiin kahdelle peräkkäiselle sivulle, ja niiden jälkeiselle sivulle tuli temponlisäys. Roze oli ihanan kuuliainen ja reipas. Vaihdoimme sitten suuntaa ja teimme samaa harjoitusta toiseen suuntaan. Voltista meinasi usein tulla liian pieni, mutta temponlisäykset onnistuivat.

Sen jälkeen teimme laukannostoja joka toiselle sivulle käynnistä. Nostot sujuivat oikein hyvin, samoin laukkaympyrät. Roze oli reipas, muttei painanut kädelle, kun piti hidastaa. Jostain syystä silti siirryimme käyntiin aina vasta noin seuraavan sivun puolivälissä. Suunnanvaihdos, jonka jälkeen samaa toiseen suuntaan. Tähänkin suuntaan laukat onnistuivat hyvin ja Roze oli ihanan kuuliainen. Tässä huomasin myös kuinka ihanat askellajit tammalla on.

Vaihdoimme sellaiseen tehtävään, jossa nostimme kulmassa laukan, laukkasimme yhden sivun ja seuraavalle sivulle tuli loiva kiemura laukassa. Aluksi kiemura oli aivan minimaalinen, melkein yhtä suoraa sivua. Aloitin ravaamalla laukannostopaikkaan ja siirsin Rozen käyntiin juuri ennen kulmaa. Laukannostosta tuli hyvä, samoin kiemura onnistui. Ravasin sitten muutamia voltteja ja tein saman uudestaan. Rozella nämä laukannostot tuntuvat sujuvan todella hyvin! Sitten ratsastuksenopettaja suurensi kiemuraa vähän, mutta se sujui vieläkin hyvin.

Vaihdoimme suuntaa tehdäksemme samaa harjoitusta toiseen suuntaan ja Roze yllätti taas todella hyvällä kuuliaisuudella, vaikka se vähän ennakoikin laukannostoa. Teimme tätä muutaman kerran, kunnes siirryimme kaikki omille raviympyröillemme. Aluksi pienensimme ympyrää ja lopulta suurensimme minimivoltista taas keskiympyrän kokoiselle ympyrälle. Ratsastin ympyräleikkaa ja tein saman toiseen suuntaan. Roze oli mukava, vaikka ympyrän pitäminen ympyrän muotoisena tuotti vähän vaikeuksia.

Nostimme laukan ympyrällä ja aloimme pienentää sitä samalla tavalla. Tämä ei onnistunut kovin hyvin, sillä ohjasin Rozen vähän liian pienelle ympyrälle ja se rikkoi raville. Yritin uudestaan, jolloin meni paremmin, vaikka ympyrä ei aivan näyttänytkään ympyrältä. Suurentaessa Roze meinasi mennä Tytsyn tielle, kun en saanut pidettyä sitä ympyrällä. Kun nostin laukkaa jälleen uudestaan, ympyrän suurentaminen onnistui vähän paremmin.

Menimme ympyräleikkaa ravissa ja nostimme taas laukan.  Tähän suuntaan ympyrä oli aivan soikio, vähän niin kuin pituussuuntaan venynyt kananmuna. Pienentäessä siitä tuli yhä enemmän soikio, mutta suurentaessa muoto palautui jo lähelle ympyrää. Näytin varmaan aika koomiselta siellä selässä kun yritin saada Rozea pysymään ympyrällä, heh. Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen laukkoihin.

Jatkoimme itsenäisellä loppuverkalla ja tein temponmuutoksia, voltteja ja kiemurauria. Roze tuntui tosi hyvältä ja tein pian käyntisiirtymisiä. Sen jälkeen jatkoin ravi-pysähdys-ravi siirtymisillä, joissa Roze oli todella hyvä! Se pysähtyi suoraan ravista ja jatkoi suoraan raviin pysähdyksestä. Vaihdoin suuntaa ja toiseen suuntaan tein samanlaisia temponmuutoksia ja taivutteluja, sekä siirtymisiä. Tein myös samaa kiemurauravolttiharjoitusta, jota teimme alkuverryttelyssä. Roze taipui hyvin ja toimi aika kivasti painoavuilla.

Teimme vielä kerran suunnanvaihdon ja ravailtuamme hetken pysäytin Rozen ravista. Annoin sille löysät ohjat, taputin ja pyysin käyntiin. Loppukäynneissä Roze oli kivan reipas ja tultuamme kaartoon tulin alas selästä. Punttasin Rozen seuraavan ratsastajan selkään, jonka jälkeen lähdin kuivattelemaan, koska olin aivan läpimärkä, kiitos ihanan sateen. Söin ja vaihdoin kuivan hupparin päälleni ja puolen tunnin kuivattelun jälkeen lähdin kotiin.

2 kommenttia:

  1. Arvostanhan mä itteeni mut ku mun istunta on surkee tai ainaki sillon oli... Lisbellä kaikki sujuu aina hyvin mut BB:n kans ei koskaan ja sä tiedät syyn... :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oli ehkä vähän huonoo tekstii, mut sä et ratsastanu huonosti! Ja halusin olla ILKEE! ::D

      Poista

Kommentoithan asiallisesti ja ystävällisesti. Kohteliaisuus kunniaan! :)