lauantai 24. toukokuuta 2014

Toimintaa ja onnistuneita laukkapätkiä

Perjantaina pääsin tallille vasta puoli neljän aikaan, mutta se ei haitannut paljoakaan. Aloitin putsaamalla Topiaksen harjat ja menin pian pyörimään ulos, koska siellä oli ihanan lämmin. Pian ensimmäisen tunnin ratsastajia tuli ja lähdin auttamaan Pikun ja Sokerin hakemisessa. Autoin myös Pikun harjailussa, eli harjasin toisen puolen kumisualla ja pölärillä ja lopuksi harjailin jalat kovalla harjalla. Otimme sitten satulan ja kun ratsastaja oli nostanut huovat selkään, nostin satulan. Laitoin vyön omalta puoleltani ja autoin myös toiselta puolelta laittamaan sitä kiinni. Ratsastajan ottaessa riimua pois hain suitset ja laitoin sen jälkeen riimun koukkuun. Ratsastaja laittoi ohjat kaulalle ja autoin hieman kuolainten ja niskahihnan kanssa. Sen jälkeen ratsastaja haki omat varusteensa ja lähdimme kentälle.

Kentällä punttasin ratsastajan selkään ja kiristin vyötä, sekä säädin jalustimia. Menin sitten kentän laidalle ja lähdin pian availemaan portteja kun Wanesa ja Rosu haettiin sisälle. Ratsastajia tuli ja menin auttamaan myös Ressun hakemisessa, jonka jälkeen vein itse Rozen sisään. Harjasin Rozen, koska minun piti laittaa se kuntoon tunnille. Kävin auttamassa Ressun kuolainten saamisessa suuhun ja hain sitten Rozen varusteet. Ehdin laittaa huovan ja olin juuri nostamassa satulaa kun minua pyydettiin auttamaan. Nostin satulan nopeasti selkään, värväsin pari tyttöä vahtimaan Rozea ja menin suoristamaan Rosun satulaa, joka meinasi pudota.

Pääsin pian taas Rozen luo ja laittaessani vyötä, sen ratsastaja tuli. Jätin ratsastajan laittamaan suitset ja menin auttamaan jälleen Rosun kanssa. Sen jälkeen korjailin Wanesan satulan paikkaa ja autoin suitsien laitossa. Ratsastajalle tuli vähän kiire, joten laitoin remmit kiinni tämän käydessä vessassa. Kiristelin vyötä ja pian lähdimme kentälle. Avasin portin, jonka jälkeen menin punttaamaan Wanen ratsastajan selkään. Säätelin jalustimia ja kiristin vyötä ja lähdin talliin.

Söin vähän, pyörin tallissa ja menin pian katsomaan tuntia. Katselin sitä melkein koko tunnin ja loppupuolella lähdin hakemaan omia varusteitani, jotka laitoin päälle kentän laidalla. Pian ratsastajat tulivatkin kaartoon ja menin Ressun luokse. Pidensin jalustimia ja nousin selkään, jonka jälkeen pidensin jalustimia vielä kaksi reikää ja ratsastuksenopettaja tuli laittamaan vyötä vielä vähän kireämmälle. Saatuani jalustimet kuntoon lähdin uralle kävelemään.

Keräilimme ohjia ja aloitimme ravailun. Ressu viskoi jonkin verran päätään ja kiemurteli, mutta sain sen pian toimimaan. Teimme voltteja ja lämmittelimme heppoja molempiin suuntiin ravissa. Sitten lähdimme tulemaan seuraavanlaista tehtävää: yksi sivu harjoitusravissa ja sivun keskelle ns. keskiympyrä, seuraava sivu kevyessä ravissa, seuraavalla sivulla taas harjoitusravia ja ympyrä ja seuraavalla kevennystä. Ressu tuntui kivalta vaikka itselläni oli vähän ongelmia pitää kyynerpäätä kyljessä. Poni taipui kivasti, vaikka en saanutkaan sisäpohjetta kunnolla läpi.

Toiseen suuntaan tuntui menevän vähän huonommin ja olin jo läkähtymäisilläni kuumuudesta. Jatkoimme samaa tehtävää, mutta sivuille jossa kevennettiin, lisättiin askeleen pidennys. Ressun askel ei oikein pidentynyt, enkä jaksanut keskittyä siihen yhtä hyvin kuin ympyröihin. Nyt sisäpohje alkoi mennä vähän paremmin läpi, kun sain myös ulkoavut korjattua, mutta poni tuli silti hieman turhan paljon sisäpohjetta vasten.

Pitkän puurtamisen jälkeen saimme siirtyä käyntiin ja antaa hepoille pitkät ohjat puolivälikäyntien ajaksi. Mainitsin sisäpohkeesta opettajalle ja sain hyviä neuvoja. Tietenkin heikko kohta oli ollut se minun ulkopohkeeni, koska kaikki lähtee hyvästä ulkoapujen tuesta. Mutta nyt tulikin lopputunniksi vähän miettimistä!

Puolivälikäyntien jölkeen aloitimme laukkatehtävää, jossa harjoitusravin tilalle nostettiin laukka ja kaksi muuta sivua mentiin sitten harjoitusravissa. Ensimmäisillä kerroilla nousi väärä laukka, mutta sitten ei enää tullut vääriä laukkoja. Kun keskityin ulkoapuihin ympyrätkin sujuivat todella hyvin ja Ressu taipui jopa paremmin kuin ravissa. Ravipätkillä sitä sai hieman rauhoitella, mutta nostot sujuivat rauhallisesti ja hyvin. Vain muutama kerran poni vain kiihdytti ravia.

Tosiaan, ympyrälle lähdössä tuli parilla ensimmäisellä kerralla raviin rikkomisia, mutta keskityin nyt myös laukan ylläpitämiseen ja suunnanvaihdon jälkeen Ressu oli aivan älyttömän ihana ja herkkä. Laukannostoissa tarvitsi vain pienet avut ja poni nosti laukan nätisti. Pidän kyllä Ressusta ja sen laukasta todella paljon. Sillä on myös helposti istuttava ravi. Ohoh, poikkesin vähän aiheesta.

Laukkojen jälkeen loppuverryttelimme hevosia. Tein voltteja - tai itse asiassa ympyröitä, jos tarkkoja ollaan - ja Ressu taipui paljon paremmin kuin ennen laukkoja. Vähän meinasi vauhti hiipua välillä, mutta poni liikkui kyllä pyynnöstä. Suunnanvaihto ja loppuverkkaamista toiseenkin suuntaan, jonka jälkeen siirsimme ne käyntiin. Annoin pitkät ohjat ja kävellessäni menin sitten pudottamaan raippani. No, ratsastuksenopettaja vei sen kentän laidalle, josta voisin sen sitten hakea tunnin päätteeksi.

Pian menimme kaartoon ja tulimme pois selästä. Nostin jalustimet ja löysäsin vyötä, jonka jälkeen hain raippani. Pääsimme pian talliin ja riisuin Ressulta satulan, sekä suitset. Laitoin riimun päähän, harjailin ponia pölyharjalla ja otin sitten kaviokoukun. Otettuani kaksi kaviota tajusin, etten ollut laittanut riimun lukkoa kiinni! Siinähän sen nopeasti laitoin kiinni, otin kaksi viimeistä kaviota ja tulin pois karsinasta. Otin satulan ja suitset ja pyysin pari avustajaa, jotka toivat Ressun harjat ja minun varusteeni satulahuoneeseen.

Laitoin sitten varusteita paikoilleen, asetin huovan kuivumaan ja uitin kuolaimet pesuämpärissä. Kuivailin niitä pyyhkeellä ja niputtelin ne, jonka jälkeen pakkailin omat tavarani, join jo toisen vesipullon tyhjäksi ja lähdin kotiin.

4 kommenttia:

Kommentoithan asiallisesti ja ystävällisesti. Kohteliaisuus kunniaan! :)